Ontdek alles over Denia aan de Costa Blanca (2024)

Activiteiten om te doen

Dénia biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud. Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een bezoek aan het Kasteel van Dénia en het Archeologisch Museum. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in natuurpark Montgó. Hier kun je prachtige wandelingen maken en diverse flora en fauna bewonderen. Liever iets actiefs? Ga dan duiken of snorkelen in de heldere wateren bij Les Rotes, of huur een fiets en verken de mooie omgeving. Dénia heeft ook een mooie jachthaven waar je veel horeca-gelegenheden vindt.

  • Bekijk een overzicht van activiteiten en dingen om te doen in Dénia.

Restaurants & bars

Dénia heeft een gevarieerd horeca-aanbod en voor elk wat wils. Van traditionele tapasbars tot moderne mediterrane restaurants, Dénia heeft iets te bieden voor elke smaak en elk budget. Je vindt restaurants en bars in het centrum, aan de boulevard en aan en ‘op’ de haven.

Stranden & baaien

Onderstaand een overzicht van de stranden van Dénia. Ze zijn benoemd op volgorde van noord naar zuid. De stranden met een blauwe vlag worden aangemerkt met een blauw 🔷 teken:

  • Playa Dénia:
  • Playa Les Deveses;
  • Playa de la Almadraba;
  • Playa Molins C Llac Tana;
  • Playa Els Molins;
  • Playa de Les Bovetes;
  • Playa Calamar;
  • Playa de las Marinas🔷: dit is het belangrijkste strandgebied van Dénia, dat zich uitstrekt over meerdere kilometers. Het heeft fijn zand, ondiep water en biedt een scala aan voorzieningen, zoals restaurants, bars en watersportmogelijkheden;
  • Playa de les Marines; een strand in het verlengde van Playa de las Marinas in de richting van de haven van Dénia;
  • Playa Escollera Norte en Dénia; een klein strand pal aan de haven van Dénia, dit strand is hond-vriendelijk;
  • Playa Marineta Cassiana🔷: dit strand ligt naast de jachthaven van Denia en biedt een rustige en familievriendelijke sfeer. Het heeft fijn zand, ondiep water en is ideaal om te zwemmen en te zonnebaden;
  • Playa de María Casiano: dit strand loopt over vanuit Playa Marineta Cassiana;
  • Playa del Trampolí: nog verder aan de zuidkant van Dénia, op deze plek vind je een ‘duikplank’;
  • Playa de les Rotes: gelegen aan de zuidkant van Dénia, biedt dit strand een meer rotsachtige omgeving met kristalhelder water. Het is populair bij snorkelaars en duikers vanwege de onderwatergrotten en de rijke onderwaterwereld.
  • Cala el Gosset:
  • Cala les Rotes;
  • Cala de Aigua Dolç.

Ontdek alles over Denia aan de Costa Blanca (1)

Foto: het uitzicht vanaf het kasteel in Denia.

Winkels & supermarkten

De meeste winkels bevinden zich in het centrum van Dénia. Je vindt ze als je vanaf de haven het centrum in loopt vanaf de rotonde. En aan de straat die paralel ligt aan deze straat.

Hier vind je onder andere een MANGO (voor heren, dames en kids), een Intimissimi en een GEOX schoenenwinkel.

Wil je uitgebreid shoppen dan kun je ook naar Portal de la Marina Shopping Center. Dit winkelcentrum ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Dénia. Hier vind je onder andere een H&M, C&A, Springfield, ZARA, IKEA en Rituals.

Nederlandse boodschappen

Dénia beschikt over zo’n 20 supermarkten verdeeld over de hele plaats. Je vindt er twee grote 2 Aldi’s: 1 aan de west-kant en 1 aan de oost-kant. Ook vind je er 2 grote Lidl’s: 1 aan de west-kant en 1 aan de zuid-kant van Dénia. De supermarkten zijn vrijwel op dezelfde manier ingericht als in Nederland en België en je vindt er ook veel dezelfde producten.

Ontdek alles over Denia aan de Costa Blanca (2)

Foto: De ferry voor de tocht van Denia naar Ibiza.

Natuur

Dénia is omgeven door prachtige natuur, waaronder de volgende twee natuurparken:

  • Parque Natural del Montgó:

Dit bergachtige natuurpark biedt adembenemende uitzichten, wandel- en fietsroutes, en een rijke flora en fauna. De berg Montgó, met zijn 753 meter de hoogste berg van de regio, is zeker een bezoek waard.

  • Parque Natural del Montgó, Dénia:

El Marjal de Pego-Oliva: Dit moerasgebied is een belangrijke habitat voor vogels en andere dieren. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en genieten van de rust en ruimte.

Sport

Dénia beschikt over een gemeentelijk sportcentrum. Een plek om te sporten, te ontspannen en voor jezelf te zorgen. Dankzij de samenwerking tussen de gemeenteraad van Dénia en Aqualia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer, beschikt het over moderne faciliteiten. Denk aan een verwarmd 25 meter zwembad, een pilates-studio, een zeer uitgebreide spa-wellness, een fitnesscentrum en padelbanen. Daarnaast staat er een team van meer dan 30 professionals klaar om jou bij te staan ​​en te helpen sporten op de meest gezonde manier.

Evenementen

  • Februari – maart: een jaarlijks terugkerend evenement in Dénia: Fallas de Dénia, een uitbundig festival vol kleur, muziek, satire en vuurwerk dat elk jaar plaatsvindt van 8 februari tot 19 maart. Prachtige, gigantische monumenten van papier-maché worden opgesteld, waarna de stad bruist van pasacalles, mascletaes, concerten, verbenas en paella-maaltijden. Hoogtepunten zijn La Ofrenda, waar bloemenoffers worden gebracht, en La Cremà, waarbij de fallasmonumenten in een spectaculaire vuurwerkshow vergaan. Dit unieke festival biedt een onvergetelijke ervaring vol Spaanse traditie en uitbundige feestvreugde.

Ontdek alles over Denia aan de Costa Blanca (3)

Foto: het einde van de haven van Dénia.

Geschiedenis

De geschiedenis van Dénia strekt zich uit over vele eeuwen, met sporen van menselijke bewoning die teruggaan tot de prehistorie. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende overheersers gekend, waaronder de Romeinen, Visigoten, Byzantijnen en Moren.

Tijdens de Romeinse periode was Dénia bekend als “Dianium” en speelde het een belangrijke rol als handelscentrum en havenstad. De stad werd later veroverd door de Arabieren in de 8e eeuw en maakte deel uit van het islamitische kalifaat van Cordoba. Onder Moorse heerschappij werd het kasteel van Dénia gebouwd, dat nog steeds een opvallend kenmerk is van de stad.

In de 13e eeuw veroverde koning Jaime I van Aragon Dénia op de Moren en werd het een christelijke stad. Het kasteel van Dénia werd verder versterkt en diende als een belangrijk bolwerk in de verdediging van de regio. In de daaropvolgende eeuwen speelde Denia een rol in verschillende conflicten en werd het regelmatig aangevallen door piraten.

Tijdens de 19e eeuw, met name in de 19e eeuw, begon Dénia zich te ontwikkelen als een belangrijke havenstad, voornamelijk voor de export van rozijnen en andere lokale producten.

In de moderne tijd groeide de plaats uit tot een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige stranden, het milde klimaat en de rijke culturele erfgoed. Vandaag de dag combineert Dénia zijn historische charme met een bloeiende toeristische sector en biedt het bezoekers een mix van geschiedenis, stranden, culinaire tradities en een levendige sfeer.

De naam ‘Dénia’

De oorsprong van de naam “Dénia” is niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over de herkomst ervan. Eén van de meest geaccepteerde theorieën is dat de naam afkomstig is van het Griekse woord “Hemeroskopeion”, wat “uitkijkpunt” betekent. Dit zou kunnen verwijzen naar de strategische locatie van Denia, gelegen op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee.

Een andere mogelijke herkomst van de naam is afgeleid van het Arabische woord “Daniya” of “Ad-Danya”, wat “versterkte plaats” of “kasteel” betekent. Dit zou kunnen verwijzen naar het historische kasteel van Dénia, dat een prominente rol speelde in de verdediging van de regio.

Kunst & cultuur

Dénia heeft een rijk cultureel erfgoed, met een interessante mix van invloeden uit verschillende perioden. De stad heeft dan ook veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Hier zijn enkele highlights:

Musea:

  • Museu Arqueològic de Dénia (MAD): Dit museum herbergt een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit de regio, van de prehistorie tot de middeleeuwen;
  • Museu Etnològic de Dénia: Dit museum toont de traditionele manier van leven in de regio Valencia;
  • Museu de la Mar: Dit museum is gewijd aan de maritieme geschiedenis van Dénia;
  • Ajuntament de Dénia: In dit prachtige stadhuis bevindt zich een kunstgalerie met wisselende tentoonstellingen.

Monumenten:

  • Kasteel van Dénia: dit imposante kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving;

  • Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis: deze prachtige basiliek werd gebouwd in de 18e eeuw en is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Dénia;

  • Torre del Consell: deze toren werd gebouwd in de 15e eeuw en was vroeger de klokkentoren van de stad.

Wist je dat…

  • Denia ruim 20 kilometer aan stranden heeft;
  • de Montgó met 753 meter de berg is met het hoogste punt in de regio Marina Alta;
  • de haven van Denia een van de grootste jachthavens in Spanje is en het meer dan 2.000 ligplaatsen voor jachten en boten heeft.
Ontdek alles over Denia aan de Costa Blanca (2024)

FAQs

Is Denia a nice place to live? ›

Quality of Life

Denia offers a Mediterranean style of living that is becoming so sought after in modern times. Good food, warm sunshine and a sea breeze are what soothes the soul. Unlike many other coastal towns in the South of Spain though, Denia is an extremely affordable town to live in and enjoy to the fullest.

Which Costa is Denia in? ›

Dénia (Spanish: Denia) is a historical coastal city in the province of Alicante, Spain, on the Costa Blanca halfway between Alicante and Valencia, and the capital and judicial seat of the comarca of Marina Alta.

Is Denia warm in winter? ›

Hotels are open year-round

During winter, the temperatures remain relatively mild with highs of 18degC and lows of 7degC. That's much warmer than London, where the winter temperatures range from nine to five degrees. Denia is home to many expats and locals from different countries.

How many expats live in Denia? ›

At the beginning of 2022, the number of foreign nationals registered in Dénia was 12.529. However, just one year later, the figure stands at 14.173. This means that almost 30% of the inhabitants of Dénia have a nationality other than Spanish. As of January 2023, there are 109 nationalities living in Dénia.

Is Denia better than Alicante? ›

Denia is much more of a holiday town -very relaxing and loads of bars and restaurants + good shopping. I think for a summer holiday I would definitely recommend Denia over Alicante!

Which is nicer Denia or Javea? ›

Javea offers a serene and tranquil lifestyle with a strong sense of community, making it an ideal choice for retirees seeking a peaceful coastal town. Denia, with its vibrant atmosphere, diverse amenities, and cultural events, appeals to those seeking a more cosmopolitan and dynamic lifestyle.

Is Denia a party town? ›

Denia, a captivating coastal town nestled along Spain's Costa Blanca, isn't just renowned for its stunning beaches and historical allure—it's also a bustling hub of nightlife, offering a diverse array of clubs and venues to cater to all tastes and preferences.

What is the crime rate in Denia, Spain? ›

Crime rates in Denia, Spain
Level of crime31.82Low
Worries being mugged or robbed27.27Low
Worries car stolen13.64Very Low
Worries things from car stolen25.00Low
Worries attacked15.91Very Low
8 more rows

Top Articles
Oneworld Classic Flight Reward Planning - The Definitive Thread
Lufthansa Airlines Prague Terminal - PRG Airport 1-844-780-1718
Ffxiv Act Plugin
Average Jonas Wife
Fat Hog Prices Today
Lexi Vonn
7 Verification of Employment Letter Templates - HR University
Restored Republic January 20 2023
Restaurer Triple Vitrage
Repentance (2 Corinthians 7:10) – West Palm Beach church of Christ
Jailbase Orlando
Hallowed Sepulchre Instances & More
Caroline Cps.powerschool.com
Breakroom Bw
Gwdonate Org
Honda cb750 cbx z1 Kawasaki kz900 h2 kz 900 Harley Davidson BMW Indian - wanted - by dealer - sale - craigslist
Aris Rachevsky Harvard
Full Standard Operating Guideline Manual | Springfield, MO
Tinker Repo
Best Mechanics Near You - Brake Masters Auto Repair Shops
Kcwi Tv Schedule
Touchless Car Wash Schaumburg
Soulstone Survivors Igg
Slim Thug’s Wealth and Wellness: A Journey Beyond Music
Foolproof Module 6 Test Answers
Www Pointclickcare Cna Login
Does Royal Honey Work For Erectile Dysfunction - SCOBES-AR
Experity Installer
Renfield Showtimes Near Marquee Cinemas - Wakefield 12
Roadtoutopiasweepstakes.con
Siskiyou Co Craigslist
Everstart Jump Starter Manual Pdf
Craigslist Ludington Michigan
About Us | SEIL
Kgirls Seattle
Bbc Gahuzamiryango Live
159R Bus Schedule Pdf
Housing Intranet Unt
Review: T-Mobile's Unlimited 4G voor Thuis | Consumentenbond
Borat: An Iconic Character Who Became More than Just a Film
15 Best Places to Visit in the Northeast During Summer
Tacos Diego Hugoton Ks
RubberDucks Front Office
Oakley Rae (Social Media Star) – Bio, Net Worth, Career, Age, Height, And More
Phone Store On 91St Brown Deer
855-539-4712
Identogo Manahawkin
Wrentham Outlets Hours Sunday
Wvu Workday
Uncle Pete's Wheeling Wv Menu
Lorcin 380 10 Round Clip
Ok-Selection9999
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5471

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.