Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (2024)

Klik hier voor een korte samenvatting

Zo bescherm je jouw kind op Minecraft

Minecraft is een leuk spel dat positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kind. Het is echter niet honderd procent veilig, zeker niet wanneer je kind online speelt met anderen.

Online spelen zorgt er namelijk voor dat het IP-adres van je thuisnetwerk zichtbaar is voor eigenaren van de servers waarin je kind zit. Ook zullen veel kinderen informatie en andere content over Minecraft op andere plekken online zoeken, zoals op Discord. Om jou en je kroos veilig te houden op Minecraft en het internet in het algemeen, is het verstandig om:

  1. Je kind op de hoogte te brengen van de risico’s die het internet met zich meebrengt.
  2. Minecraft alleen van de officiële website te downloaden.
  3. Een oogje in het zeil te houden.
  4. Soms samen Minecraft te spelen met je kind.
  5. Een VPN, zoals NordVPN, te gebruiken.
  6. Je kind alleen te laten spelen op kindvriendelijke servers.
  7. Vervelende andere spelers te blokkeren en rapporteren.

NordVPN

Aanbieding

Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Als je meer wilt weten over de gevaren die Minecraft met zich mee kan brengen en hoe je jouw kinderen hiervoor behoedt, lees dan de rest van het artikel.

Minecraft is een van de populairste spellen ter wereld, zeker onder kinderen. In het spel kun je een geheel eigen wereld creëren, materialen verzamelen en objecten bouwen. Soms komt er echter geweld voor in de game, dus is het wel helemaal veilig voor kinderen?

Daarnaast is Minecraft niet alleen alleen te spelen, het heeft ook een multiplayer variant. Wanneer je kind online gamet, kan het tegen allerlei gevaren van het internet aanlopen. Hoe kun je je kind beschermen, zodat het toch veilig Minecraft speelt zonder de cybersecurity van het hele gezin in geding te brengen? Hieronder leggen we uit wat het spel precies is en hoe je de privacy van je kind beschermt tijdens het gamen.

Wat is Minecraft?

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (2)

Laten we eerst even kort samenvatten wat Minecraft voor game is. Minecraft kun je omschrijven als een ‘sandbox-adventure videogame‘. Het heeft namelijk aspecten van een sandbox game en een avonturenspel:

  • In de sandbox-modus kan je kind zijn creativiteit uiten. Net zoals ze in een zandbak het landschap aanpassen en huisjes en andere objecten bouwen, kunnen ze in Minecraft ook allerlei objecten bouwen en aanpassen.
  • Minecraft heeft ook een adventuremode, waarin je moet overleven door eten te zoeken en tegen verschillende wezens te vechten.

Het spel is te herkennen aan het blokken-design. Het is daarmee een spel dat jonge kinderen snel onder de knie kunnen krijgen, want het lijkt een beetje op met blokken bouwen, maar dan op de computer. Dit kunnen ze bovendien alleen doen én met vrienden.

Om samen te spelen zal je kind een ‘server’ moeten joinen. Hierdoor kan het online spelen of via een local area network (LAN) of Virtual LAN. Deze servers worden echter door gebruikers zelf aangemaakt en volgen hun eigen regels. Aangezien iedereen een server kan aanmaken, is het verstandig om eerst te controleren of een server veilig is voor je kind. Hierover vertellen we later in dit artikel meer.

Mag mijn kind op Minecraft?

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (3)De Entertaining Software Rating Board (ESRB) zegt dat Minecraft fantasiegeweld bevat en daarom alleen geschikt is voor kinderen van minimaal tien jaar oud. Het spel zelf eist van kinderen onder de dertien jaar dat zij toestemming krijgen van hun ouders om te spelen.

Dat gezegd hebbende, jongere kinderen kunnen het spel ook gerust spelen. Zeker in sandbox-mode, waarbij de speler niet hoeft te vechten, kan er weinig misgaan. Dan is het eigenlijk voornamelijk een soort spelen met blokken, maar dan op de computer. Bovendien is het spel gemakkelijk te leren, ook voor basisschoolkinderen.

We raden je wel aan om op de volgende zaken te letten, als je jonge kind Minecraft wil spelen:

  • Gebruik je eigen e-mailadres om een account aan te maken. Onthoud ook zelf de inloggegevens van je kind.
  • Laat je kind alleen single-player spelen op een privéserver. Zo komt het niet in aanraking met volwassenen en eventuele aanstootgevende content.
  • Zorg ervoor dat jijzelf of een andere volwassene in dezelfde ruimte is, wanneer je kind Minecraft speelt.

Risico’s van Minecraft

In vergelijking met andere populaire videogames, zoals Call of Duty, biedt Minecraft een een erg veilige speelomgeving. In de meeste gevallen moedigt het teamwork aan. Ook zijn er studies die aantonen dat Minecraft spelen iemands geheugen en ruimtelijk inzicht kan verbeteren.

Dat gezegd hebbende, alle games brengen risico’s met zich mee. Minecraft is geen uitzondering.

Vechten tegen vijandige mobs

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (4)Door het blokkerige design van Minecraft is het geweld erg onrealistisch. Dit neemt niet weg dat de game je licht gewelddadige acties laat uitvoeren. Je moet namelijk vechten met monsters. Je ziet echter geen bloed of verwondingen aan jezelf of de monsters waartegen je vecht.

Wanneer je een monster verslaat, verdwijnt deze met een rookwolkje. Hierbij laat het mogelijk materialen achter waarmee je items kunt bouwen. Zo laten spinnen soms lint na, waarmee je een kaars kunt maken. Wanneer je zelf doodgaat, zie je bovendien ook alleen een pop-up dat je dood bent gegaan. Hierna respawn je op de plek waar je oorspronkelijk het spel startte of in je bed.

Cyberpesten en ongepaste content

Mojang, het bedrijf achter Minecraft, monitort online interacties binnen het spel niet. Sommige servers hebben wel een eigen moderatie-team, maar dit is geen garantie. De kans is dus groot dat je kind speelt met andere mensen die zomaar alles tegen elkaar kunnen zeggen.

Hoewel Minecraft erg populair is onder kinderen, zijn er ook genoeg volwassenen die de game spelen. Helaas zitten er altijd rotte appels tussen en kan het dus dat sommige van deze volwassenen proberen ongepaste, soms seksuele, gesprekken te voeren met kinderen. Zeker binnen grote servers kan dit een probleem zijn. Wanneer een server veel leden heeft is het lastig voor een moderatieteam om alles bij te houden.

Een ander risico is dat competitie in ‘player-versus-player (PVP)’-interactie uitmondt op heftige discussies. Dit kan zelf leiden tot pestgedrag wanneer iemand té fanatiek wordt. Daarnaast kunnen eventuele pesters van je kind ook via de Minecraft-chat jouw kind pesten.

Risico voor de privacy van je kind en je gezin

Elke keer dat je kind verbinding maakt met een Minecraft-server, deelt het zijn IP-adres met de eigenaar van deze server. Dit IP-adres is gekoppeld aan het internetnetwerk en bevat informatie over onder andere je locatie. De servereigenaar zou aan de hand van het IP-adres dus kunnen zien waar je kind is. Zelfs de locatie van de rest van je gezin is zichtbaar, als je kind gewoon thuis Minecraft speelt.

De online interacties met andere Minecraft-spelers beperkt zich vaak echter niet tot die ene Minecraft-server. Veel van deze servers hebben namelijk een eigen Discord-server, waarop een groot deel van de communicatie plaatsvindt. Dit chatprogramma staat echter niet bekend als erg vriendelijk voor je privacy.

Daarnaast zullen de meeste kinderen informatie en hulp zoeken voor het bouwen van de beste Minecraft-wereld. Hierdoor is de kans groot dat ze op ongemodereerde Reddit-pagina’s terechtkomen. Bovendien zijn er (ongure) websites die allerlei mods aanbieden voor de game.

Als je niet goed zorgt voor het beveiligen van je kind online, loopt je kind kans in aanraking te komen met phishing-aanvallen, datalekken en andere vormen van cybercrime.

Wanneer je alleen offline Minecraft speelt heb je uiteraard geen last van deze privacyrisico’s.

Verschillende versies beschikbaar

Dat er verschillende versies beschikbaar zijn van Minecraft is niet direct een risico voor de veiligheid en privacy van je kind. Het is echter wel erg vervelend voor de portemonnee van ouders, als deze net de verkeerde variant gekocht hebben.

Er bestaan vier versies van Minecraft:

  1. Java editie. Deze is beschikbaar op Windows, Mac en Linux.
  2. Bedrock editie. Ook deze is beschikbaar op Windows, Mac en Linux.
  3. Pocket editie. Dit is Minecraft voor op je smartphone.
  4. De X-box variant.

Op de computer heb je dus twee keuzes. De Java en Bedrock edities verschillen qua inhoud niet veel, maar ze zijn niet onderling compatibel. Als jouw kind bijvoorbeeld de Java editie heeft, maar al zijn vrienden Bedrock, dan kunnen ze niet samen spelen.

Het is dus verstandig om eerst na te gaan welke versie jouw kind wil hebben en welke versie zijn vrienden hebben. Over het algemeen spelen de meeste mensen Java, maar je weet maar nooit. Je kunt het beter zeker weten, in plaats van 20 tot 25 euro uit te geven aan een spel dat je kind toch niet wil spelen.

Zijn video’s over Minecraft goed voor mijn kind?

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (5)Minecraft YouTubers zijn een belangrijke reden waarom kinderen zelf Minecraft willen spelen. Ze hebben vaak leuke persoonlijkheden, leggen interessante ‘hacks’ uit en bouwen speciale objecten. Minecraft is zo niet langer een spelletje, maar een community.

Er zijn een heleboel kindvriendelijke YouTubers. Er zijn echter ook genoeg niet-zo-kindvriendelijke YouTubers. Een van de bekendste, en ronduit gevaarlijke, kindonvriendelijke Minecraft YouTuber was LionMaker. Hij staat tegenwoordig voornamelijk bekend om zijn seksueel (online) misbruik van kinderen via zijn platform. Gelukkig is zijn account inmiddels verwijderd van YouTube.

We raden ouders dus aan om reviews van de YouTubers te lezen voordat ze hun kinderen laten kijken. Check bijvoorbeeld de comments onder een YouTube-video en zoek de maker even op. Het is ook verstandig om zelf enkele filmpjes te kijken. Zo weet je écht om wat voor account het gaat.

Hoe houd ik mijn kinderen veilig op Minecraft?

Je wilt natuurlijk dat je kinderen veilig zijn. Je wilt ook dat ze je voldoende vertrouwen dat ze vertellen waarmee ze zitten. Het belangrijkste is dan ook dat je open en duidelijk communiceert met je kind.

Ook al is cyberpesten bijvoorbeeld geen groot probleem op Minecraft, je wilt wel dat je kind dit deelt als het gebeurt. Zo kun je samen met je kind oplossingen bedenken.

Dit brengt ons tevens bij onze eerste tip om je kind veilig te houden op Minecraft: ga het gesprek aan met je kind.

1. Praat met je kind over de risico’s van het internet

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (6)Kennis over cybercriminaliteit is het beste wapen om te voorkomen zelf slachtoffer te worden. Het is dan ook belangrijk je kinderen te leren hoe het allemaal zit met online privacy, phishing en andere digitale gevaren.

Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, kun je altijd een van onze vele artikelen over dit onderwerp raadplegen. We hebben algemene tips en tips voor ouders van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen:

  • Jonger dan 5 jaar
  • Basisschoolleeftijd
  • Tieners

Naast algemene manieren om veilig online te zijn en het gebruiken van sterke, unieke wachtwoorden, kunnen we deze gesprekstips meegeven:

  • Deel geen persoonlijke informatie. Zelfs het delen van alleen je voor- en achternaam met anderen in een server kan al voldoende zijn voor mensen met kwade intenties om je kind kwaad te doen. Gebruik daarom altijd een gamertag (online alias) zonder echte profielfoto. Een voorbeeld van een leuke gamertag is LuvCrafting007.
  • Meld online pestgedrag aan mods en ouders. Pesten is nooit oké, ook niet online.
  • Klik niet zomaar op links en downloads. Door zomaar bestanden te downloaden, kun je malware op je computer binnenhalen. Laat je kind mogelijke downloads en links dus altijd door jou controleren.

2. Download Minecraft van de officiële website

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (7)Minecraft is een erg populaire game. Mede daarom zijn er veel mogelijkheden om het spel (illegaal) te downloaden van torrentwebsites of platformen zoals TLauncher. Het gebruiken van deze websites en platformen zelf is natuurlijk niet illegaal, maar Minecraft hier downloaden wel.

Bovendien weet je vaak niet wie de torrent beschikbaar heeft gesteld. Door Minecraft te downloaden van onbekende websites, loop je dus de kans om virussen en andere malware op je computer te installeren.

Om er zeker van te zijn dat je kind niets illegaals doet en veilig blijft op het internet, is het dus belangrijk om Minecraft te downloaden van de officiële ontwikkelaars, Mojang.

3. Houd een oogje in het zeil

Iedereen heeft recht op privacy, ook kinderen. Dat betekent echter niet dat je nooit mag checken wat je kinderen doen op Minecraft. Gezien de risico’s is het juist belangrijk dat je ze goed beschermt. Er zijn drie zaken die je kunt doen om een oogje in het zeil te houden:

  1. Check voordat je kind iets downloadt.
  2. Stel ouderlijk toezicht in.
  3. Gebruik chatfilters.

Software-downloads controleren

Minecraft heeft een grote community aan onafhankelijke ontwikkelaars. Zij maken zelf modificaties, of mods, om de game nog leuker en beter te maken. Zo zijn er mods om nieuwe wereldkaarten toe te voegen, visuele effecten te veranderen of missies toe te voegen.

Niet iedere mod-uitgever is echter betrouwbaar. Zorg er dus voor dat je kind alleen mods downloadt van betrouwbare websites, zoals CurseForge.

Ouderlijk toezicht instellen

Ouderlijk toezicht apps monitoren de tijd die je kind spendeert aan verschillende programma’s. Je kunt zelfs toegang tot bepaalde apps of websites of algemene schermtijd beperken via ouderlijk toezicht apps. Naarmate je kind ouder wordt, wil je dit soort toezicht afbouwen. Je kind zal immers meer behoefte krijgen aan onafhankelijkheid en privacy en het is belangrijk dit te respecteren.

Binnen Minecraft kun je ook enige ouderlijke controle uitoefenen. Je hebt om te spelen namelijk een Xbox Live account nodig, ook voor Minecraft Earth (pc) en Minecraft Pocket (smartphone). Deze account is gelinkt aan een Microsoft account en heeft voor ouders de optie om chat en speeltijd te limiteren. Dit doe je zo:

  1. Log in met je ouderlijk toezicht account op https://account.xbox.com/.
  2. Klik op ‘Profiel‘.
  3. Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (8)
  4. Selecteer ‘Privacyinstellingen‘.
  5. Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (9)
  6. Selecteer ‘Privacy’ om in te stellen wie online het Xbox Live-profiel van je kind bijvoorbeeld kan bekijken. We hebben in de onderstaande screenshots de meest veilige opties uitgelicht. In principe is “blokkeren” het veiligst, maar het kan wel het speelplezier verminderen, dus we raden je aan zelf te kiezen voor de beste instelling.
  7. Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (10)
  8. Klik op ‘Onveiligheid Xbox Series X|S, Xbox One en Windows 10-apparaten’ om aan te geven of je kind online met anderen mag spelen. Ook in deze screenshot hebben we weer de veiligste opties uitgelicht, waarbij we je weer willen aanraden zelf de opties goed door te lezen om te kijken welke wel of niet passen bij jouw situatie.
  9. Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (11)

Chatfilters instellen

Op Minecraft kan je kind met andere spelers chatten. Om ongepast, volwassen taalgebruik een halt toe te roepen, kun je een chatfilter instellen. Dit doe je in een van de bekendere online server, Hypixel, op de volgende manier:

  1. Klik met je rechtermuisknop op het hoofd van je karakter .
  2. Selecteer ‘Settings & Visibility‘.
  3. Selecteer ‘Chat Settings‘.
  4. Stel het ‘Public Profanity Level‘ in, zoals je zelf wilt.

4. Speel samen met je kinderen

Een voorwaarde om je kind te kunnen beschermen online is weten waar het mee bezig is. Toon dus interesse in het spel en speel eens samen. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Je begrijpt het spel. Hierdoor weet je bijvoorbeeld precies wanneer het een goed moment is om het spel af te sluiten zonder uren aan werk te verliezen.
  • Je krijgt meer contact met je kind. Wanneer je samen spellen speelt, maak je plezier. Je kind ziet zo dat het leuk is om iets met zijn ouders te doen. Bovendien toon je op deze manier interesse in de hobby’s van je zoon of dochter, wat kan leiden tot meer vertrouwen in jullie relatie.

Dat gezegd hebbende, je kunt natuurlijk niet altijd samenspelen. Soms wil je kind immers gewoon met vriendjes gamen, zonder ouders erbij. Dit is natuurlijk oké, zeker nu je weet wat voor spel het is. En misschien ben je zelf ook al druk bezig met het omhakken van bomen en bouwen van huizen op je eigen server. Het is dan natuurlijk leuk om tijdens het avondeten ervaringen uit te wisselen.

5. Bescherm je kind online met een VPN

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (12)Een Virtual Private Network (VPN) leidt je internetverkeer om via een externe server. Daarnaast versleutelt het al je gegevens, waardoor je beschermd bent tegen hackers. Op deze manier ben je anoniemer en veiliger online. Een goede VPN schermt de online activiteiten van je kind af voor de buitenwereld zonder de mogelijkheid tot fijn gamen in de weg te staan.

Sommige mensen proberen toegang tot Minecraft te krijgen via een VPN. Het spel is namelijk niet overal ter wereld verkrijgbaar. In de terms of service van Mojang staat dat je Minecraft alleen mag spelen in landen waar het is uitgebracht. Dus ook met een VPN mag je deze geoblokkade officieel niet omzeilen.

In Nederland mag iedereen gewoon Minecraft spelen. Dus als je verbindt met een VPN in Nederland, ga je niet tegen de regels in door geoblokkades te omzeilen. Wel houdt je op deze manier je kind veilig.

De game registreert soms echter dat je een VPN gebruikt en blokkeert alsnog de toegang. Een goede VPN, zoals NordVPN, heeft echter een feature die trackers blokkeert. Minecraft kan op deze manier niet zien dat je een VPN gebruikt en zal de toegang dus niet blokkeren. Bovendien biedt NordVPN de beste bescherming van alle top VPN-aanbieders en heeft het speciale gaming-servers.

NordVPN

Onze keuze

Aanbieding

Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

Vanaf

€ 3.39

9.3

  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs

BezoekNordVPN

6. Laat je kind alleen spelen in kindvriendelijke Minecraft-servers

Er bestaan veel kindvriendelijke Minecraft-servers. Het is dan ook verstandig om je kind erop te wijzen alleen op deze servers te spelen. Hieronder hebben we enkele voorbeelden van kindvriendelijke servers opgenoemd. Als je zelf onderzoek wilt doen of een server die je kind aandraagt wilt controleren, kun je op deze zaken letten:

  • Is de server openbaar of privé? Single player en privé multiplayer servers zijn makkelijker te reguleren en daarmee veiliger voor je kind. Niet iedereen kan deze server immers zomaar gebruiken.
  • In het geval van een multiplayer server, wordt deze gemodereerd?
  • Zijn er mogelijkheden om misstanden aan te kaarten? Veel servers laten je pestgedrag en andere ongewenste praktijken rapporteren. Controleer altijd even of dit op een gemakkelijke manier kan en hoe hier normaal gesproken op gereageerd wordt.
  • Wat is de gemiddelde leeftijd van de andere spelers op de server? Het is voor je kind sowieso leuker om met leeftijdgenootjes te spelen. Daarnaast vergroot een server met voornamelijk oudere kinderen en volwassenen het risico op ongepast taalgebruik en vloeken.

Voorbeelden van kindvriendelijke servers

We zijn zelf al op zoek gegaan naar enkele kindvriendelijke Minecraft-servers:

  • Autcraft. Dit is een server speciaal voor kinderen met autisme en hun familie. Er is hier bijvoorbeeld geen voicechat optie aanwezig.
  • Blocklandia. Deze server is ideaal voor nieuwe spelers. Er zijn mogelijkheden om uitleg te krijgen tijdens het spelen en de standaardinstellingen van de game zijn ‘peaceful’.
  • CrazyPig. Als je kind zich snel verveeld, is dit een goede server. CrazyPig biedt veel mini-games en verschillende creatieve en avontuurlijke werelden.
  • Cubeville. Deze server heeft ‘chest and land protection‘. Kinderen kunnen hierbij een stuk land claimen en andere kinderen kunnen dit stuk land niet aanpassen. Ook kunnen ze elkaars spullen niet stelen. Een fijne bijkomstigheid is dat veel van de moderators op deze server de ouders van de kinderen zelf zijn.
  • Famcraft. Deze server staat bekend om het vriendelijke moderatieteam dat nieuwe spelers door het spel leidt. Daarnaast heeft de server groepen waarin teamwork aangemoedigd wordt.
  • Kid Club. Hier kunnen kinderen samenwerken onder het toeziend oog van mods die gespecialiseerd zijn in computer science, gameontwikkeling en -design. Dit is dus een ideale server voor kinderen die geïnteresseerd zijn in tech en programmeren.
  • Ohanacraft. Het motto van deze server is ‘Leave no player behind‘, afgeleid van van Lilo & Stitch: “Ohana means family. Family means nobody gets left behind or forgotten“. De server zet zich er dan ook voor in dat iedereen fijn kan meespelen.

7. Rapporteer vervelend gedrag en pesten

Minecraft zelf heeft helaas geen manier waarop je misstanden kunt rapporteren. Veel servers hebben deze mogelijkheden echter wel. Als je kind bijvoorbeeld gepest wordt, is het dus van belang om hiervan gebruik te maken.

Je kunt je kind ook op andere manieren beschermen tegen ongepaste en ongewenste gesprekken. We hebben al gesproken over de chatfilter van Xbox Live. Daarnaast kun je specifieke spelers blokkeren. Op deze manier kan een speler je kind niet langer benaderen:

  1. Ga naar de Game Menu door op de Esc-toets te klikken.
  2. Zet onder het kopje ‘Cheats menu‘ de cheats aan en klik op ‘Continue‘.
  3. Zet in het Cheats menu ook ‘Education Edition‘ aan. Hiermee krijg je enkele nieuwe mogelijkheden in de game, waaronder het dempen van anderen.
  4. In de game zelf typ je in de command box “/ability [player name] mute true” en drukt op ‘Enter‘.

Soms is het ook mogelijk om de volgende stappen te zetten:

  1. Ga naar de het overzicht van spelers door op de p-toets van je toetsenbord te klikken.
  2. Klik op de speler die je wilt blokkeren en kies ‘Hide‘ om deze persoon niet meer te zien.

Minecraft woordenboek

Veel spellen hebben een eigen jargon. Ook kinderen die over Minecraft praten, gebruiken vaak afkortingen en woorden die niet iedereen kent. Voor iedere ouder die geen idee heeft waar zijn kind het over heeft, hebben we de belangrijkste termen op een rij gezet.

  • Biome. Zoals de echte wereld biomen (denk aan bossen tegenover woestijnen of graslanden bijvoorbeeld) heeft, heeft Minecraft deze ook. Een biome verwijst in Minecraft naar de regio waarin je speelt. Dit kan bijvoorbeeld een jungle, bos of woestijn zijn.
  • Creeper. Dit is misschien het bekendste monster van het spel. Een Creeper is een groen monster dat de speler benadert en dan ontploft.
  • Dimensie. Minecraft kent drie dimensies om in te spelen:
    • Overworld. Dit is het normale Minecraft land.
    • Nether. Dit is een soort hellandschap dat je alleen kunt betreden door een portal.
    • The End. Hier vind je eilandjes verdeeld in een grote zwarte leegte. Je komt hier alleen door een speciaal portaal te gebruiken.
  • Enderman. Dit is een zwart figuur dat voornamelijk blokken verplaatst. Door langere tijd naar de Enderman te kijken, kan deze de speler echter ook aanvallen.
  • Mob. Dit is de naam voor alle figuren in het spel. Een mob kan dus verwijzen naar een Creeper, maar ook naar een koe of paard.
  • Mod. Dit is de afkorting van ‘modificatie’. Het verwijst naar veranderingen die iemand aan de game heeft gemaakt, zoals het toevoegen van nieuwe materialen.
  • Redstone. Dit is een populair materiaal waarmee je kunt bouwen in Minecraft. Het wordt onder andere gebruikt als een energiebron om deuren bijvoorbeeld automatisch te openen.
  • Server. Dit is een plek om samen Minecraft te spelen. Van origine is Minecraft een singleplayer spel, maar binnen een server kunnen verschillende spelers samen gamen. Dit kan zowel online als via je lokale netwerk.
  • Spawn. Dit is een Engelse term die letterlijk ‘kiemen’ betekent. Met spawnen wordt bedoelt dat een figuur of materiaal tevoorschijn komt in het spel.

Game modes

Er zijn drie manieren waarop je Minecraft kunt spelen: creative (creatief of sandbox), adventure (avontuur of role-play) en survival (overleven). Deze modi lichten we in de onderstaande tabel toe.

ModusUitleg
CreatiefZoals de naam al zegt, gaat het in deze creatieve modus om creativiteit. Er komt (bijna) geen geweld in voor. Je kind kan hier rustig de wereld van Minecraft ontdekken en ongestoord bouwen.
AvontuurAls je kind in deze modus speelt, speelt het een soort role-playing game, zoals Genshin Impact. Tijdens avontuur kun je geen veranderingen aanbrengen aan de wereld, maar focus je op het in leven blijven. Hiervoor moet je bijvoorbeeld kippen doden om te eten, dus er komt wat geweld in voor.
OverlevenSurvival-mode combineert de andere twee modi. Je moet hierbij zorgen dat je in leven blijft én je kunt veranderingen aanbrengen in de wereld. Deze modus heeft bovendien drie moeilijkheidsgraden waarbij je met in-game karakters moet vechten:
  • Peaceful (vredig). Er zijn geen mobs.
  • Easy (makkelijk). Er komen mobs voor, deze spawnen voornamelijk in donkere gebieden.
  • Normaal. De mobs doen meer schade dan in easy-mode.
  • Moeilijk. De mobs spawnen vaker en zijn moeilijker te verslaan.

Meer tips voor de online veiligheid van kinderen

Over het algemeen is Minecraft dus een veilige en kindvriendelijke game. Je wilt natuurlijk dat je kind altijd veilig is op het internet. Hierbij willen we je graag helpen. Zo hebben we tips en tricks voor het omgaan met verschillende games en social media platformen:

  • Is foto’s delen van je kind een slim idee?
  • Is Roblox veilig?
  • Wat ouders moeten weten over Instagram.
  • Is Discord veilig?
  • Bescherm je kind op Snapchat.

Je kind veilig op Minecraft: veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je snel antwoord op wilt? Klik op jouw vraag in de FAQ om het antwoord te zien. Als deze er niet tussen staat, kun je hem stellen in de reacties.

Is Minecraft veilig voor mijn kind?

Officieel mogen kinderen van tien jaar en ouder de game spelen. Zeker sandbox-modus is ook voor jongere kinderen geschikt. Als ouder moet je dan wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen, zoals het aanpassen van chatfilters.

Wat zijn de risico's van Minecraft?

Minecraft heeft misschien minder veiligheidsrisico’s dan andere games en social media. Toch zijn er zaken waar je op moet letten:

  • Er zitten gewelddadige aspecten aan het spel.
  • Je kunt volwassenen tegenkomen die niet het beste met je voorhebben.
  • Cyberpesten komt voor op Minecraft.
  • Je kunt geld uitgeven aan een verkeerde versie van Minecraft.
  • Je privacy staat op het spel.
  • Sociale media, zoals Discord, YouTube en Reddit, rondom Minecraft brengen hun eigen risico’s met zich mee.

Gelukkig kun jeje veiligheid op Minecraft in enkele gemakkelijke stappen vergroten.

Hoe houd ik mijn kind veilig op Minecraft?

Je kunt je kind op verschillende manieren veilig houden op Minecraft. Dit zijn de belangrijkste tips die we je kunnen geven:

  1. Breng je kind op de hoogte van de risico’s die het internet met zich meebrengt.
  2. Download Minecraft alleen van de officiële website.
  3. Houd een oogje in het zeil.
  4. Speel soms samen Minecraft met je kind.
  5. Gebruik een VPN.
  6. Laat je kind alleen spelen op kindvriendelijke servers.
  7. Rapporteer en blokkeer vervelende andere spelers.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een ‘sandbox-adventure videogame’ van Mojang Studios die herkenbaar is aan het blokkendesign. Je kunt in je eentje of met anderen werelden ontdekken en met monsters vechten. Daarnaast kun je huizen en andere objecten bouwen.

Meer informatie over Minecraft, de risico’s die het spel met zich meebrengt en hoe je jezelf hiertegen beschermt, lees je in ‘Bescherm je kind op Minecraft‘.

Hoe block ik mensen op Minecraft?

Je kunt anderen op Minecraft blokkeren of muten op deze manier:

  1. Ga in de Game settings naar ‘Cheats menu’.
  2. Zet Cheats aan en klik op ‘continue’.
  3. Zet ook ‘Education Edition’ aan.
  4. Typ in de command box van de game “/ability [player name] mute true” en drukt op ‘Enter’.
Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (14)

Tamara van Seggelen

Techredacteur

Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in wetgeving rondom de balans tussen privacy en vrijheid online. Ook is ze zeer geïnteresseerd in de technische aspecten van computers en het internet, zoals de werking van internetprotocollen.

Meer artikelen uit de sectie Kind en jeugd

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (15)

Wat doet mijn kind op internet: de 6 beste apps voor ouderlijk toezicht

9 april 2024

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (16)

Likee: Houd je kinderen weg van deze gevaarlijke TikTok-kloon

15 juni 2023

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (17)

Sociale media in VR: zijn social VR-apps veilig voor kinderen?

13 juni 2024

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger (2024)

FAQs

Bescherm je kind op Minecraft: zo maak je de game veiliger? ›

Het PEGI leeftijdsadvies voor Minecraft is 7 jaar en ouder. Dat advies is vooral gebaseerd op de Survival Mode, waarin je tegen vijanden vecht en waarin monsters zitten die voor sommige kinderen eng kunnen zijn.

Is Minecraft veilig voor kinderen? ›

Het PEGI leeftijdsadvies voor Minecraft is 7 jaar en ouder. Dat advies is vooral gebaseerd op de Survival Mode, waarin je tegen vijanden vecht en waarin monsters zitten die voor sommige kinderen eng kunnen zijn.

Is het veilig voor mijn kind om Minecraft te spelen? ›

Leeftijdsclassificatie. De game heeft een aanbevolen PEGI-classificatie van 7 en een ESRB-classificatie van Iedereen van 10+. Minecraft heeft echter spelers van alle leeftijden en als je met je kind speelt, zul je misschien gefascineerd raken door de blokkerige charme van Minecraft .

Hoe maak je Minecraft veilig voor 6-jarigen? ›

Het is het veiligst om op een bekende, gevestigde server te spelen, in plaats van er willekeurig lid van te worden . Met Minecraft kun je spelers dempen en blokkeren en hen rapporteren wegens ongepast gedrag. Bekijk samen met uw kind alle spelinstellingen als hij/zij multiplayer speelt.

Is Minecraft onschuldig? ›

Is Minecraft veilig? Minecraft is een behoorlijk onschuldig spel, al zijn er een aantal dingen waarvan je als ouder best op de hoogte bent: Minecraft is niet gratis. Voor de offline spelomgeving moet je eenmalig een bedrag betalen.

Waarom is Minecraft leerzaam? ›

Minecraft zorgt voor betere prestaties op school, vooral bij aardrijkskunde, natuurkunde, geschiedenis en wiskunde. Zo bestaat een blok in Minecraft uit vier houten planken. Kinderen moeten dus steeds berekenen of zij genoeg hout hebben om spullen in het spel te kopen om mee te bouwen.

Wat leren kinderen van Minecraft? ›

Minecraft is een creatief spel: een soort grote blokkendoos waarin leerlingen een eigen virtuele wereld kunnen bouwen. Hierdoor leren zij samenwerken, communiceren en kritisch denken. Ook prikkelt het spel creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Is Minecraft een veiligheidsrisico? ›

Hoewel de inhoud van Minecraft grotendeels veilig is voor kinderen, zijn er steeds meer externe bedreigingen van oplichters, hackers en cyberpesters .

Waarom is mijn kind verslaafd aan Minecraft? ›

Kinderen raken verslaafd aan videogames omdat het negatieve emoties onderdrukt en dopamine vrijkomt (de chemische stof in je hersenen die ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt). Stel dat kinderen zich verdrietig, bang, overstuur of angstig voelen. In dat geval beperken videogames deze gevoelens en vervangen ze door gelukkige gevoelens.

Zijn openbare Minecraft-servers veilig voor kinderen? ›

Hier leest u waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de verbinding waarmee u verbinding wilt maken. Kindvriendelijk beleid: het eerste waar u op moet letten bij het zoeken naar een Minecraft-server is hun beleid. Kindveilige servers moeten beleid hebben inzake het gebruik van kwetsend taalgebruik, beledigende gameplay en respectloos handelen . Als de server geen beleid heeft, blijf dan weg.

Is er ouderlijk toezicht in Minecraft? ›

Ongeacht het platform dat hun smartphones of tablets gebruiken; Op dezelfde manier zijn er Minecraft-ouderlijk toezicht voor zowel Android- als iOS-platforms . Hier leest u hoe u de gameplay van uw kind kunt beveiligen wanneer u zowel een Android- als een iOS-platform gebruikt. 1. Typ Xbox in de zoekbalk in de browser van je telefoon.

Is Minecraft een goed spel? ›

Wat betreft niet-gewelddadige, educatieve games, is Minecraft waarschijnlijk een van de beste . Het kan kinderen de basisbeginselen van programmeervaardigheden, teamwork, probleemoplossing, projectmanagement leren en biedt een fantastische omgeving om creativiteit en 'out of the box'-denken te bevorderen.

Waarom is Minecraft 10+? ›

Minecraft heeft de classificatie E10+ (Iedereen 10+) met een inhoudsdescriptor voor fantasiegeweld . Het heeft ook interactieve elementen voor interactie tussen gebruikers (wat betekent dat spelers online kunnen communiceren als ze dat willen) en in-game aankopen (wat betekent dat de game de mogelijkheid biedt om echte valuta in te wisselen voor in-game valuta of items).

Hoe oud moet je zijn om Minecraft te spelen? ›

Leeftijdsclassificatie. Het spel heeft een aanbevolen PEGI-classificatie van 7 en een ESRB-classificatie van Everyone 10+. Maar Minecraft is interessant voor spelers van alle leeftijden, dus als je met je kind speelt, raak je misschien zelf gefascineerd door de blokkerige charme van Minecraft.

Waarom is Minecraft verslavend? ›

Wat maakt gamen verslavend? Allereerst spelen persoonlijke factoren een rol. Een laag zelfbeeld, onvoldoende sociale vaardigheden, aandoeningen als ADHD of een depressie en je gevoeligheid voor neurotransmitters als dopamine en adrenaline spelen een rol.

Wat is het idee van Minecraft? ›

Zoals steeds, nodigt Minecraft spelers uit om hun creatieve potentieel te verkennen, strategieën te beheersen om te overleven, te leren en te bouwen in een virtuele wereld. In zijn essentie is Minecraft een viering van creativiteit en verbeelding, een spel dat voortdurend uitdaagt, innoveert en inspireert.

Is Minecraft spelen goed voor je? ›

Minecraft is een spel dat erg populair is onder kinderen en jongeren. Op Radmag lezen we dat Minecraft al 250 miljoen keer is verkocht. Dat maakt het één van de meest populaire games ter wereld. Ouders van Nu prijst het spel: het prikkelt je creativiteit en verbetert je schoolprestaties.

Is de Minecraft-marktplaats veilig? ›

Beschikbaar voor aankoop in de game store, Minecraft Coins laten je content kopen van makers in de Minecraft Marketplace, wat veiliger en beter beveiligd is. Coins worden bewaard in je virtuele portemonnee en kunnen worden gebruikt voor Pocket Edition en Windows 10 apparaten.

Hoe oud moet je zijn voor Roblox? ›

PEGI stelt dat Roblox geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar daar hoort een belangrijke kanttekening bij. Het verdict van PEGI is namelijk gebaseerd op de basisspellen van Roblox, terwijl het aanbod steeds groter wordt en het dus goed mogelijk is dat er ook games waar geweld in voorkomt op Roblox verschijnen.

Wat moet je doen om Minecraft uit te spelen? ›

Minecraft speel je uit door de Ender Dragon te verslaan. Je kunt hem op verschillende manieren verslaan, het hangt hiervan af wat voor wapen je gebruikt. Het is namelijk ook mogelijk een pijl en boog te maken. Je kan de Ender Dragon laten landen op de grond om hem vervolgens neer te halen met zwaard.

Top Articles
Baptist Emergency Hospital hiring CT/Radiology Technologist - Full time Swing shift in San Antonio, TX | LinkedIn
The CrowdStrike Outage: A Wake Up Call for Cybersecurity
417-990-0201
Splunk Stats Count By Hour
Garrison Blacksmith Bench
Pieology Nutrition Calculator Mobile
Top Financial Advisors in the U.S.
P2P4U Net Soccer
According To The Wall Street Journal Weegy
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
OnTrigger Enter, Exit ...
Premier Boating Center Conroe
Maxpreps Field Hockey
Little Rock Arkansas Craigslist
Seattle Rpz
Dr. med. Uta Krieg-Oehme - Lesen Sie Erfahrungsberichte und vereinbaren Sie einen Termin
Napa Autocare Locator
使用 RHEL 8 时的注意事项 | Red Hat Product Documentation
Ups Access Point Lockers
Culver's Flavor Of The Day Taylor Dr
Phoebus uses last-second touchdown to stun Salem for Class 4 football title
Play Tetris Mind Bender
Haunted Mansion Showtimes Near Epic Theatres Of West Volusia
Bidevv Evansville In Online Liquid
How To Tighten Lug Nuts Properly (Torque Specs) | TireGrades
Papa Johns Mear Me
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gunsmoke Tv Series Wiki
Jersey Shore Subreddit
The Goonies Showtimes Near Marcus Rosemount Cinema
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Shiftwizard Login Johnston
Skroch Funeral Home
Federal Student Aid
AsROck Q1900B ITX und Ramverträglichkeit
Ewwwww Gif
Metra Schedule Ravinia To Chicago
Scottsboro Daily Sentinel Obituaries
Dr Adj Redist Cadv Prin Amex Charge
Trap Candy Strain Leafly
Final Jeopardy July 25 2023
Noaa Marine Weather Forecast By Zone
Oppenheimer Showtimes Near B&B Theatres Liberty Cinema 12
Hazel Moore Boobpedia
Sallisaw Bin Store
Shell Gas Stations Prices
Big Reactors Best Coolant
Youravon Com Mi Cuenta
This Doctor Was Vilified After Contracting Ebola. Now He Sees History Repeating Itself With Coronavirus
Every Type of Sentinel in the Marvel Universe
Dmv Kiosk Bakersfield
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6091

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.